Wij willen gaan samenwonen/ trouwen

1. Woning

Huurwoning
Als je samenwoont, ben je niet automatisch allebei huurder van de huurwoning. In het huurcontract staat wie de huurder is. 

Sta je niet als huurder in het contract? Dan mag je soms niet in de woning blijven. Bijvoorbeeld bij overlijden van de huurder of als de relatie eindigt. Je kunt deze problemen voorkomen door een ‘medehuurderschap’ aan te vragen bij je huurbaas of woningcorporatie.

Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan ben je  automatisch wettelijk medehuurder.  Je hebt allebei dezelfde rechten tegenover de verhuurder.

Koopwoning
Als je samenwoont in een koopwoning ben je niet automatisch allebei eigenaar van de woning. In het koopcontract staat wie de eigenaar van de woning is. In de hypotheekakte staat wie verantwoordelijk is voor de hypotheek.

In een samenlevingsovereenkomst kun je afspraken over de koopwoning opnemen. Bijvoorbeeld hoe je de vaste lasten verdeeld, of de (over)waarde wanneer de woning wordt verkocht.

Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap geldt dat jullie beiden eigenaar van de koopwoning zijn wanneer jullie deze samen hebben gekocht. Heeft één van de partners de woning gekocht? Dan zijn jouw rechten afhankelijk of je in (beperkte) gemeenschap van goederen bent getrouwd. 

Zijn er bij een notaris huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden opgesteld? Dan staat mogelijk in dat document wie eigenaar is van de woning.

2. Bezittingen en schulden
Bij samenwonen geldt dat spullen die je samen koopt, van jou en je partner zijn. Je blijft eigenaar van de spullen die je zelf hebt gekocht. Tenzij je hier andere afspraken over hebt gemaakt in een samenlevingscontract of notariële akte.

Je moet kunnen bewijzen wat jouw spullen zijn. Houd daarom een administratie bij. Dit staat soms ook als verplichting in jouw samenlevingscontract.

Bij trouwen of een geregistreerd partnerschap gelden de regels uit de wet (als er niets anders is geregeld over jouw bezittingen en schulden bij een notaris). Welke regels voor jou gelden, is afhankelijk van je trouwdatum.

  • Ben je vóór 1 januari 2018 getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan? Dan is er automatisch een gemeenschap van goederen. Alle bezittingen en schulden van jou en je partner zijn van jullie samen
  • Ben je na 1 januari 2018 getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan? Dan geldt een beperkte gemeenschap van goederen.

3. Kinderen
Als je samenwoont en een kind krijgt, is alleen de moeder juridisch ouder. De moeder heeft ook alleen het gezag. Als de vader dezelfde rechten en verantwoordelijkheden wil, moet hij het kind eerst bij de gemeente erkennen. Daarna moet je het gezamenlijk ouderlijk gezag aanvragen bij de rechtbank.

Ga je uit elkaar en heb je samen het gezag over de kinderen? Dan moet je samen een ouderschapsplan opstellen. Je moet ook afspraken maken over de kinderalimentatie.

Wordt jouw kind tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap geboren? Dan ben je allebei juridisch ouder en heb je samen het ouderlijk gezag over jullie kind. Let op: ben je geregistreerd partner en is het kind geboren vóór 1 april 2014? Dan moet de vader het kind eerst erkennen om juridisch ouder te worden.

Ga je uit elkaar en heb je samen het gezag over de kinderen? Dan moet je samen een ouderschapsplan opstellen. Je moet ook afspraken maken over de kinderalimentatie.

4. Erven
Bij samenwonen geldt dat je geen erfgenaam van elkaar bent, tenzij je dit in een testament hebt geregeld.

Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap ben je automatisch elkaars erfgenaam, tenzij in een testament iets anders is vastgelegd.

5. Scheiden
Bij samenwonen geldt dat je voor beëindiging van de relatie niet naar de rechter hoeft. In jouw samenlevingscontract staat hoe je het contract stopt. Soms staat ook in het contract wat je onder elkaar moet verdelen.

Ben je getrouwd en ga je uit elkaar? Dan heb je de rechter nodig om te scheiden. Dat geldt ook als je een geregistreerd partnerschap hebt en beide partners het ouderlijk gezag over de kinderen hebben.

Heb je een geregistreerd partnerschap en geen kinderen of heb je niet beiden het ouderlijk gezag over de kinderen? Dan kun je met de hulp van een advocaat of notaris scheiden. Je maakt afspraken over partneralimentatie en de manier waarop je jouw opgebouwde pensioen verdeelt. Tenzij je dit hebt uitgesloten in de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.Wat wil je weten?

Als je wilt gaan samenwonen of trouwen dan is het belangrijk dat je weet wat de juridische en financiële gevolgen zijn. Wij kunnen jullie snel inzicht geven in welke zaken je kunt regelen voor onder andere de woning, je bezittingen en schulden, kinderen en over ‘vererven’ (wat er gebeurt rond de erfenis). 

    Meer informatie?