Ik ga op mezelf wonen

Dus je gaat binnenkort op jezelf wonen! Eindelijk kun je je eigen inrichting bepalen, zelf weten wat je gaat koken en je eigen tijd indelen. Heerlijk! Op jezelf wonen betekent natuurlijk ook een heel stuk meer verantwoordelijkheid. Misschien is dat even wennen. Daarom hebben we 4 zaken voor je op een rijtje gezet, die je het beste meteen regelt als je voor het eerst op jezelf gaat wonen.

Inboedel verzekering
Op jezelf wonen betekent dat je je eigen verzekeringen moet regelen. Voor je spullen in je nieuwe huis of kamer heb je in ieder geval een inboedelverzekering nodig. Deze verzekering vergoedt de schade als er spullen beschadigen door bijvoorbeeld brand of water, of als ze worden gestolen. Start je meteen met een eigen woning, dan moet je ook deze verzekeren (via een opstalverzekering).

Aansprakelijkheidsverzekering
Daarnaast is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekering vergoedt schade die jij per ongeluk veroorzaakt aan andere personen of hun spullen. Als je student bent, kun je tot je 27e, zo lang je studeert, bij je ouders voor aansprakelijkheid meeverzekerd blijven. In andere gevallen is het slim zelf een polis af te sluiten.

Huurtoeslag/zorgtoeslag
Als je in een zelfstandige woning gaat wonen, kan het zijn dat je recht hebt op huurtoeslag. Er moet dan sprake zijn van ‘sociale huur’ (dus geen vrije sector) en een inkomen dat (nog) niet zo hoog is. Je hebt dan een steuntje in de rug om je huur te  betalen. Hetzelfde geldt voor de zorgtoeslag…Je kunt op de site van de belastingdienst heel snel en makkelijk berekenen wat je huur- en zorgtoeslag gaat worden via; https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/

Ziektekosten
Als je 18 jaar of ouder bent, moet je je eigen ziektekostenverzekering afsluiten. Een basisverzekering is verplicht; voor een aanvulling kies je zelf. Is je inkomen niet te hoog, dan kun je zorgtoeslag aanvragen. Meer informatie over huur- en zorgtoeslag vind je op speciale website voor toeslagen van de overheid.

Huurcontract

Kijk goed naar de voorwaarden die in je huurcontract staan:. Bekijk welke kosten bij de huur zijn inbegrepen. Denk daarvoor bijvoorbeeld aan stroom, gas, water of internet. Zet op een rijtje welke kosten je hebt naast de kale huur en neem deze op in je begroting. Bekijk ook wat de contractduur is en wat de opzegtermijn is. Zo kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan.

Wat wil je weten?

Wij kunnen je helpen met financiële vragen en met het beoordelen welke verzekeringen je nodig hebt. Neem daarvoor gerust contact met ons op.

    Meer informatie?