Ik ben zelfstandige

De een wordt zzp’er om een droom na te jagen, de ander doet het omdat er in zijn branche steeds minder werk in loondienst is. Wat voor jou de reden ook is, meer vrijheid krijg je in ieder geval. Maar ook meer om over na te denken, want financieel moet je opeens je eigen boontjes doppen.

Hieronder vind je enkele aandachtspunten waar je het best even goed naar kijkt:

 • Belastingen. Als zelfstandige heb je te maken met andere belastingen en premies, aftrekposten en subsidies dan als werknemer. Je moet bijvoorbeeld BTW (omzetbelasting) in rekening brengen en afdragen aan de Belastingdienst. Ook betaal je premie voor de Zorgverzekeringswet.
 • Houd privé en zakelijk goed gescheiden. Scheid je papieren administratie en doe hetzelfde op de computer. Ga je geld lenen voor je bedrijf? Kijk dan goed naar de mogelijke gevolgen voor je privéfinanciën als je problemen krijgt met terugbetalen.
 • Als zelfstandige moet je zelf je verzekeringen regelen. Voor je bedrijf, maar ook voor jezelf. De verzekeringen die je privé hebt afgesloten geven je geen dekking bij het zaken doen. Afhankelijk van je soort bedrijf en je financiële situatie kan het handig of verplicht zijn om te kiezen voor een:
  • rechtsbijstandverzekering,
  • een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandig ondernemer
  • en/of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
 • Denk na over je pensioen en nabestaandenpensioen
  Als zzp’er ben je meestal zelf verantwoordelijk voor je pensioenvoorziening. Op de pensioengerechtigde leeftijd heb je sowieso recht op een AOW-uitkering. Die is voor de meeste mensen wel een stuk lager dan hun eerdere maandelijkse inkomsten. En terwijl werknemers daarnaast vaak recht hebben op nabestaandenpensioen, moet je dat als zzp’er zelf regelen. Kijk dus goed of je nabestaanden de kosten kunnen blijven betalen als jij zou overlijden.

Wat wil je weten?

Wij kunnen je helpen met financiële vragen, zoals fiscale gevolgen en de gevolgen voor je hypotheek en verzekeringen. Neem daarvoor gerust contact met ons op. 

  Meer informatie?