Een nieuwbouwwoning kopen

De voordelen van nieuwbouw

 • Vaste koopprijs: Omdat bij nieuwbouwhuizen de koopprijs vaak vast staat, heb je geen last van overbieden en alle stress die daarbij komt kijken. Je weet dus precies waar je aan toe bent. En als je weet wat je maximaal kunt lenen, weet je dus ook meteen of je het nieuwbouwproject wat je op het oog hebt wel kunt betalen.
 • Vrij op naam: Een nieuwbouwproject koop je ‘vrij op naam’ (v.o.n.), wat betekent dat je geen kosten koper (k.k.) hoeft te betalen. En dat scheelt je veel geld! Je betaalt bijvoorbeeld geen makelaarskosten of overdrachtsbelasting. Houd echter nog wel rekening met de kosten voor het afsluiten van je hypotheek, de notaris, de opleveringskeuring en eventuele bouwrente (Bouwrente is de rente die betrekking heeft op de periode vóór het ondertekenen van de koopakte. Deze rente is vaak opgenomen in de koop-/aannemingsovereenkomst en maakt onderdeel uit van de koopsom. Deze rente zelf komt niet voor aftrek in aanmerking.)
 • Jij bepaalt: Bij een nieuwbouwproject ben je de allereerste eigenaar. Dat betekent dat je veel zelf kunt bepalen, wat betreft de indeling en de afbouw van je huis. Hoe de keuken en de tuin eruit gaan zien, dat mag je dus (grotendeels) zelf bedenken! In de meeste gevallen biedt de aannemer een lijst met opties, de zogenaamde meerwerklijst. 
 • Gunstig energielabel: Een nieuwbouwwoning voldoet vaak aan de laatste milieu-eisen. Goede isolatie en dubbelglas zijn tegenwoordig de standaard. En dat is niet alleen fijn voor het milieu, maar ook voor je portemonnee! Ook fijn: bij veel geldverstrekkers kun je met een gunstig energielabel meer lenen voor je hypotheek.
 • Weinig onderhoud: Alles is nieuw, dus je hoeft je in de eerste jaren in ieder geval geen zorgen te maken over een badkamer of kozijnen die aan vervanging toe zijn. Sloopwerk is dus niet nodig, alles is immers net nieuw!

Nadelen van nieuwbouw

 • De prijs staat meestal vast; er is dan dus geen ruimte voor onderhandeling.
  Bij bestaande bouw kun je vaak onderhandelen met de verkopende partij.
 • Oplevering: Er is geen definitieve opleverdatum bekend. Er kan veel tijd zitten tussen het moment dat je de koopovereenkomst tekent en het moment dat je nieuwbouwhuis wordt opgeleverd. Bij bestaande bouw is de opleverdatum  een afspraak tussen jou en de verkoper. Je weet van tevoren waar je aan toe bent.
 • Dubbele lasten: Het duurt vaak een half jaar tot zelfs anderhalf jaar voordat je nieuwbouwhuis af is. In deze periode heb je vaak te maken met dubbele lasten: je moet de hypotheek of huur van je oude huis nog betalen, en je start al tijdens de bouw met het betalen van rente en aflossing op de hypotheek voor je nieuwbouwhuis. Je kunt deze dubbele lasten eventueel opvangen door voldoende spaargeld achter de hand houden, ouders vragen om bij te springen, of de dubbele lasten meefinancieren in je hypotheek. Een andere optie is om de overwaarde van je oude huis in te zetten.
 • Loting: Veel nieuwbouwprojecten werken met loting. In deze gevallen kan het dus zijn dat je, ondanks dat je aan alle voorwaarden voldoet, je droomhuis aan je neus voorbij ziet gaan. In andere gevallen geeft de projectontwikkelaar zijn voorkeur voor de bewoners aan.
 • Beperkte keuze: Vooral als je in de stad wilt gaan wonen is de keuze voor nieuwbouwwoningen vrij beperkt. Nieuwbouw in het stadscentrum is bijvoorbeeld zeldzaam, de kans is groot dat je tijdens je zoektocht in een Vinex-wijk beland. En vaak moet je al een beslissing maken op basis van tekeningen, dus bezichtigen voor je inschrijft is dan geen optie.
 • Geduld: Niet alleen de bouw van je nieuwe woning kan een tijdje duren. Er gaat ook veel tijd zitten in alle keuzes die je zelf kan maken. Welke keuken wil je hebben, waar wil je extra stopcontacten? Zorg er dus voor dat je genoeg geduld hebt, en dat je je niet laat meeslepen in de keuzestress!

  Meer informatie?